Logo ZF&S

Ziesenis Forum & Studio
betrieben von Zi-fec Archiv Dokumentation & Sammlung Dr. Zisenis

Dr. Zisenis

Zi-fec Archiv Dokumentation & Sammlung Dr. Zisenis ist ein privates nicht-gewerbliches Projekt von Dr. M. Zisenis, Deutschland, mit dem Zweck, Informationen und Objekte zu sammeln, zu studieren und zu veröffentlichen, die sich auf die ehemalige Künstlerfamilie Ziesenis und andere Künstler oder bedeutende Personen namens Zisenis, Ziesenis, Zieseniss oder ähnlich beziehen, einschließlich Personen, die mit ihnen verwandt sind.

Wir gestalten unsere Home Page gerade grundlegend um und bitten, das momentane Chaos zu entschuldigen.


Documentatie

Etage 4 kamer 4 / Zi-fec Documentatie

Publicatie van onderzoeksresultaten


Zi-fec documentatie dient voornamelijk om korte biografieën van Ziesenis kunstenaars en persoonlijkheden te publiceren, evenals speciale publicaties met betrekking tot geselecteerde creatieve gebieden.

Analyse van en commentaar op de werken van Ziesenis kunstenaars, met name de aan hen toegeschreven werken, worden ook gepresenteerd.

Geselecteerde werkanalyses


Drie werken toegeschreven aan hof- en portretschilder Johann Georg Ziesenis (1716-1776):

Portret van August Gottlieb Spangenberg, broeder van de Moravische gemeente

Uit bewaard gebleven brieven is bekend dat J.G. Ziesenis in 1763 voor zichzelf portretten maakte van Moravische broers om de dierbare broers altijd dichtbij te hebben; waaronder een van August Gottlieb Spangenberg.

 

10 jaar later schilderde hij een kopie voor zijn broer Quandt op basis van zijn origineel uit 1763 en uit de herinnering aan latere ontmoetingen met Spangenberg. Dit exemplaar was qua grootte en ontwerp identiek aan het origineel en verschilde alleen in de oudere gelaatstrekken van Spangenberg, wat duidelijk wordt gemaakt door de montage ernaast.


Er zijn veel aanwijzingen dat het schilderij, dat zwaar beschadigd was en uit de lijst was geknipt en een paar jaar geleden werd gekocht bij een antiquarische boekhandel in Celle, het origineel is uit 1763 en vroeger samen met andere broederportretten hing in het huis van J.G. Ziesenis in Hannover.

Johann Georg Ziesenis: Portret van August Gottlieb Spangenberg

Zi-fec Collectie Dr. Zisenis

Montage: August Gottlieb Spangenberg naar portretten van J. G. Ziesenis

Zi-fec Documentatie Dr. Zisenis

Portret van een heer (waarschijnlijk zelfportret)


In 2005 is deze aan J.G. Ziesenis toegeschreven schilderij aangeboden door veilinghuis Rieber in Stuttgart, met de suggestie dat het een zelfportret van de jonge kunstenaar zou kunnen zijn. - De ietwat rigide blik zou zelfs van een schilder kunnen zijn die in de spiegel kijkt. Bovendien lijken de gelaatstrekken van de oppas enigszins op die van J.G. Ziesenis op een zelfportret uit circa 1769.


Enkele jaren later werd bij toeval het hiernaast staande portret van een jonge man door W.A. Key ontdekt op de tentoonstelling in de Gemäldegalerie Berlin (SMBPK), dat waarschijnlijk model heeft gestaan ​​voor het herenportret. Aangezien bekend is dat J.G. Ziesenis tijdens zijn tijd aan het Palatijn hof (rond 1756) kopieën maakte van Hollandse meesters voor zelfstudie in de toenmalige galerie Düsseldorf, is het mogelijk dat hij daar het schilderij van W.A. Key vond en kopieerde het als een zelfportret.

Johann Georg Ziesenis: Portret van een heer

Veilinghuis Rieber, Stuttgart (DE) 2005

Willem Adriaens Key (1515/16-1568): Portret van een jonge man met zwarte baret

SMBPK - Gemäldegalerie Berlin (DE)

Pastelkleurig portret van Alette Sophie Wisseling


Het object heeft een aantekening op de achterzijde met de volgende inscriptie:


Alette Sophie Wisseling / Hannover 1807 / J. G. Ziesenis penx.


Noch de naam Alette Sophie Wisseling komt echter in de toenmalige Hannoveraanse registers van de burgerlijke stand voor, noch kunnen J.G. Ziesenis en zijn dochter, die beiden ook in pastelkrijt schilderden, omstreeks 1807 de auteurs van dit portret zijn geweest, omdat eerstgenoemde stierf in 1776 en zijn dochter in 1796. Het is niet bekend dat een van de andere kinderen die de schilder achterliet bij de Moravische familie leerde schilderen.




De afgebeelde persoon is waarschijnlijk Alette Sophie Wisselin(c)k, geboren omstreeks 1738 in Düsseldorf, dochter van de Paltse hofschilder Anton Wisselin(c)k (1702-1771) en Maria Catharina Beckmann. Anton Wisselinck was ook enige tijd galerie-inspecteur van de toenmalige galerie Düsseldorf. Hij en zijn vrouw behoorden tot de Hervormde Kerk en hadden 10 kinderen.


Alette Sophie trouwde in 1760 in Düsseldorf met Eberhardt Nourney (1728-1784) uit Moers (Rijnland) en stierf in 1813 in Moers.


Misschien maakte J.G. Ziesenis kennis met Anton Wisselinck en zijn dochter Alette Sophie tijdens zijn tijd aan het hof van de Palts.

Alette Sophie
Onbekende schilder: Alette Sophie Wisseling

Zi-fec Collectie Dr. Zisenis

Share by: