Logo ZF&S

Ziesenis Forum & Studio
betrieben von Zi-fec Archiv Dokumentation & Sammlung Dr. Zisenis

Dr. Zisenis

Zi-fec Archiv Dokumentation & Sammlung Dr. Zisenis ist ein privates nicht-gewerbliches Projekt von Dr. M. Zisenis, Deutschland, mit dem Zweck, Informationen und Objekte zu sammeln, zu studieren und zu veröffentlichen, die sich auf die ehemalige Künstlerfamilie Ziesenis und andere Künstler oder bedeutende Personen namens Zisenis, Ziesenis, Zieseniss oder ähnlich beziehen, einschließlich Personen, die mit ihnen verwandt sind.

Wir gestalten unsere Home Page gerade grundlegend um und bitten, das momentane Chaos zu entschuldigen.


3.3 Ziesenis NL2

Etage 3 / kamer 3

De Nederlandse kunstenaarsfamilie Ziesenis (18e eeuw)


De Nederlandse kunstenaarsfamilie Ziesenis bestaat voornamelijk uit de stamvader Anthonie Ziesenis en zijn zonen Bartholomeus Wilhelmus Henricus (B.W.H.), Jan Christian, genaamd Johannes, en Reinier in Amsterdam. Reinier's zoon Reinier Anthonij Christiaan Ziesenis en B.W.H.'s kleinzoon Carl Eduard Ahrendts behoren ook tot deze familie.

Leden van de kunstenaarsfamilie Ziesenis in Nederland

Jan Christian / Johannes Ziesenis (1770-1799) - tekenaar in Amsterdam


De getalenteerde tekenaar Johannes Ziesenis, tweede zoon van de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Anthonie Ziesenis (1731-1801), kreeg een teken- en schilderopleiding van de bekende kunstenaars Jurriaan Andriessen (..-..) en Adriaan de Lelie (..-.. ) .


Hij zou het beroep van zijn vader overnemen en zijn atelier voortzetten. Hij werd echter ziek en stierf jong op 28-jarige leeftijd.


Verschillende naakttekeningen, twee aquareltekeningen en enkele schetsen, die bekend zijn uit het drukwerk van zijn broer Reinier Ziesenis (1776-1818), getuigen van zijn artistieke talent.

Dossier: Johannes Ziesenis zal volgen

Reinier Ziesenis (1776-1818) - illustrator en architect in Amsterdam

 

De minder bekende derde zoon van de beeldhouwer Anthonie Ziesenis (1731-1801), de illustrator Reinier Ziesenis, was net zo getalenteerd als zijn twee oudere broers, maar leidde een minder spectaculair leven.


Hij kreeg les in beeldhouwkunst van zijn vader en in illustratie, grafiek en architectuur van andere meesters. Na de dood van zijn vader zette hij nog enige tijd de familiewerkplaats voort, stichtte een gezin en werkte uiteindelijk van 1808 tot het einde van zijn leven als assistent van de stadsbouwmeester Abraham van der Hart (1747-1820).


Zijn werk omvat talloze prenten en tekeningen van toneelscènes en landschappen.

Dossier: Reinier Ziesenis

'Zacharias Ziesenis' - lexicale fantoom


Hoewel goed gedocumenteerd in literatuur en historische bronnen, wijzen sommige woordenboeken en kunstenaarsgidsen nog steeds op een onheilspellende 'Zacharias Ziesenis' als derde zoon van stadsbeeldhouwer Anthonie Ziesenis, in plaats van de reeds genoemde Reinier Ziesenis.


Deze valse verklaring gaat terug op een onjuiste verklaring in Füßli's woordenboek gepubliceerd in 1821 (Allgemeines Künstlerlexikon Deel 2, p. 6178), waarin feiten over Reinier en Bartold Ziesenis werden gemengd met valse informatie over de opvolger van Anthonie Ziesenis in de functie van stadsbeeldhouwer.

Dossier: Zacharias Ziesenis

Reinier Anthonij Christiaan Ziesenis (1807-1871) - horlogemaker in Amsterdam


Deze enige zoon van Reinier Ziesenis heette meestal gewoon Christiaan Ziesenis en werkte als horlogemaker.


In de collectie van het Rijksmuseum te Amsterdam bevindt zich één aquarel van hem, gesigneerd 'R.A.C. Ziesenis f: 1832', wat hem identificeert als een getalenteerde landschapsschilder.

zie Rijksmuseum

R.A.C. Ziesenis f: 1832: Kustgezicht met zeilschepen en kerktoren

Rijksmuseum Amsterdam, collectie

Share by: