Logo ZF&S

Ziesenis Forum & Studio
betrieben von Zi-fec Archiv Dokumentation & Sammlung Dr. Zisenis

Dr. Zisenis

Zi-fec Archiv Dokumentation & Sammlung Dr. Zisenis ist ein privates nicht-gewerbliches Projekt von Dr. M. Zisenis, Deutschland, mit dem Zweck, Informationen und Objekte zu sammeln, zu studieren und zu veröffentlichen, die sich auf die ehemalige Künstlerfamilie Ziesenis und andere Künstler oder bedeutende Personen namens Zisenis, Ziesenis, Zieseniss oder ähnlich beziehen, einschließlich Personen, die mit ihnen verwandt sind.

Wir gestalten unsere Home Page gerade grundlegend um und bitten, das momentane Chaos zu entschuldigen.


Ziesenis DE

Etage 1 / foyer

De achternaam Ziesenis


De achternaam Ziesenis (ook Zisenis of Zieseniss / Zieseniß) is een niet veel voorkomende maar oude Duitse naam, gedocumenteerd in de originele spelling Tzysenise, Tzisenise en Zisenise sinds de 15e eeuw: rond het jaar 1450 in de dorpen Benthe, Lemmie en Wettbergen in wat was vervolgens Go Gehrden, ten zuidwesten van de stad Hannover, en in het nabijgelegen dorp Arnum, werden deze drie namen genoteerd in een graanregister. Een voerman genaamd Ludeke Tzisenise werd rond 1480 burger van de stad Hannover als de eerste vertegenwoordiger van de naam Ziesenis.


De betekenis van de oude Saksische naam uit de lettergrepen zise en nise is nog onduidelijk. Hetzelfde geldt voor de zeldzame naam Desenis (Desenise), die iets later voorkomt. De eerste lettergreep wordt vaak vertaald als taks, zoals bekend uit bijvoorbeeld de 'Bierzise' (= biertaks). Aan de andere kant, in het noorden van Oost-Duitsland, is er een sloot genaamd Zise tussen twee stromen, die niets met een belasting te maken heeft. Namen als Sisegard, Sise... en Sise... zijn overgeleverd van de nog oudere Visigoth, hoewel de betekenis van het voorvoegsel Sise onduidelijk is. In het Lets staat sisenis voor sprinkhaan, waaraan geen plausibele betekenis kan worden ontleend. Nog minder is er een verklaring van de tweede lettergreep nise.


De spelling van de naam veranderde regionaal en vaak tegelijkertijd verschillend, van de verkorte vorm Zisenis (ook Sisenis of, zeldzamer, Cisenis) naar vormen met een lange 'i', d.w.z. met een of twee 'ie', zoals Ziesenis, Zisenies of Ziesenies. Tegelijkertijd ontwikkelden spellingen met dubbele 's' of met 'ß', zowel in het midden van de naam als aan het einde, zich door taalgebruik.

De verspreiding van de naam Ziesenis van het begin tot de 18e eeuw


Tot het begin van de Reformatie, die rond 1534 in het Calenberger Land zijn intrede deed, is de naam Ziesenis in enkele documenten gedocumenteerd. Daarna werden kerkelijke registers ingevoerd, die een belangrijke bron van familiegeschiedenis vormen, maar niet altijd consequent worden overgeleverd. Andere belangrijke bronnen zijn de hoofdbelastingbeschrijvingen van 1585 en 1689 en de Calenberger Musterungsrolle (keuring register) van 1692. Aangevuld met andere hoofdelijke belastinginningen en burger- en belastingregisters van de steden, maken deze documenten het mogelijk om de verspreiding van de naam Ziesenis in het Calenberger Land en daarbuiten te begrijpen.


Terwijl het voorkomen van de naam Ziesenis tot 1534 beperkt lijkt te zijn gebleven tot de bovengenoemde dorpen Arnum, Benthe, Lemmie en Wettbergen en de stad Hannover, vertoont de hoofdelijke belastingbeschrijving van 1585 al een grotere spreiding. Rond 1690 werd bijna het gehele Calenberger Land bevolkt door Ziesenis; in de aangrenzende gebieden zijn steeds meer Ziesenis-individuen te vinden.


In de 18e eeuw was er, als gevolg van de groei van voornamelijk landelijke families en militaire conflicten, een algemene toename van migratie en de deportatie van de mannelijke bevolking en daarmee de verspreiding van de familienaam naar andere Duitse en aangrenzende Europese landen. In de 19e eeuw volgde emigratie naar de 'Nieuwe Wereld', dus naar Amerika, en naar de koloniën.

Share by: